Att stärka motivation och välmående under en pandemi

Vi har tidigare berättat om våra motorvägsträffar. Heldagar då vi träffas för att tillsammans behandla ett visst ämne eller knåda fram svaren på ett antal frågeställningar kopplade till vår verksamhet. När LearningWell East träffades i september stod det oundvikliga ämnet Covid-året 2020 på agendan. Hur har vi hanterat pandemin så här långt? Hur har den påverkat oss? Hur har vi agerat och vad ska vi göra annorlunda framöver?

Syftet var att reflektera över det som varit, lära oss av våra misstag och göra mer av det som varit bra. Dels för att bli bättre, men främst för att må ännu bättre tillsammans. Förhoppningen var att efter dagens slut ha en plan för hur vi som grupp ska hantera denna pandemi och eventuella framtida kriser.

Fyra viktiga punkter under en pandemi

Tanken med motorvägsdagar är att alla – medarbetare och ledning – ska vara med och ta fram svaren. Fördelen är att vi får fram förankrade resultat som vi gemensamt tycker låter sunda och ställer upp på. Den här gången var diskussionerna uppdelade efter fyra olika områden: ekonomi, arbetsplatsen, individen och ledningen. Några exempel på punkter som kom upp under dagen och som vi ska jobba för att göra en del av verksamheten var:

#1 Under lugnare perioder – speciellt i kristider – ska vi lita på magkänslan.
Våga göra saker på uppstuds där vi ser behov hos kunden. Den som har en idé uppmuntras ta upp det med ledningsgruppen så vi kan bilda team för genomförande.

#2 I starten på något som liknar en kris är kommunikationen a och o.
Därför är det viktigt att det finns en primär kanal för allt krisrelaterat. Det kan vara något så enkelt som en intern kanal som bara används för det syftet.

#3 Transparens fungerar bara om vi förstår varandra.
Det är viktigt att samtliga medarbetare ansvarar för att ställa frågor kring de scenarion, prognoser och ekonomiska lägen som presenteras.

#4 Personlig uppföljning är extra viktigt när kunden blir tvungen att säga upp uppdrag på kort varsel.
Förslaget är att ansvarig chef så fort som möjligt sätter sig ner med den anställde och ser över läget.

"Det känns bra att vi tillsammans fick tid att lufta våra tankar och diskutera i lugn och ro", säger Ola Öjert som var med och arrangerade dagen. "Speciellt eftersom Corona är ett ämne som i dagsläget inte bara påverkar oss på jobbet eller i leverans mot kunden, utan i alla delar av livet. Sedan är det alltid positivt när det kommer fram handfasta förslag på saker vi ska göra ännu bättre framöver och saker vi kan göra annorlunda nästa gång en liknande situation uppstår."

Corona är ett ämne som i dagsläget inte bara påverkar oss på jobbet eller i leverans mot kunden, utan i alla delar av livet.

Frankrike högst på pallen

Om du frågar vissa var nog dagens prestigemässigt viktigaste aktivitet ändå bouleturneringen. Deltagarna delades in i lag i form av länder och bads hitta sina lagkompisar genom att prata landets språk. Efter några minuter av grumlig danska, kinesiska låtsasord och mellanstadiespanska hade alla hittat rätt och turneringen kunde börja. Vinnare blev Frankrike med Ola, Erik och Hans.

Jobba hos oss

Är du en fena på att lösa tekniska problem med hjälp av programmering? Gillar du att ta dig an det som andra tycker är för avancerat? Kanske vill du sluta pendla, flytta till en stad där det faktiskt går att köpa en prisvärd bostad nära havet och ta cykeln till jobbet.

Nu söker vi nya kollegor till kontoret i Nyköping. Hos oss får du en värdestyrd och agil företagskultur. Varje månad kommer en fast lön in på kontot och om saker har gått som planerat får du även provision och vinstdelning. Dessutom är vi rätt säkra på att du kommer gilla det vi hittar på utanför arbetstid.

Se våra lediga jobb och ansök här.